Viltgryta smaksatt med lingon och enbär samt potatis- och rotselleripuré
En riktig helggryta med härligt höstiga toner där rotfrukter, enbär och lingon möter mört viltkött. Till grytan serverar vi ett mycket kraftfullt rödvin, med fyllig kropp och generös fruktig karaktär som kan möta upp rättens djupa smaker.
Ingredienser
Viltgryta
900 g viltkött från framdel alt. viltgrytbitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl rödvin
1 tsk mortlad enbär
3 msk rårörda lingon
2 tsk maizenamjöl
100 g blomkål (utan blast och rot)
2 salladslökar
smör, salt och svartpeppar
Potatis- och rotselleripuré
ca 250 g rotselleri (170 g skalad)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
400 g mjölig potatis
30 g smör
Till servering
Rårörda lingon
Gör så här
1. Hacka lök och vitlök. Skär viltköttet i bitar om ca 2 cm i diameter.
2. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn viltköttet i smör, tills det är ordentligt brynt.
3. Tillsätt lök, vitlök och enbären och krydda med salt och peppar. Stek vidare i 1 minut och häll därefter ner grytbitarna i en kastrull.
4. Koka ur stekpannan med vinet ca 2 minuter. Häll sedan ner vinet och lingonen över grytbitarna. Lägg på ett lock och koka sakta ca 2-3 timmar tills köttbitarna känns möra (koktiden varierar beroende på styckdel och djur). Lyft upp köttbitarna och plocka bort eventuellt oönskat fett eller senor.
5. Skär blomkålen i små buketter och skiva salladslöken.
6. Blanda ut maizenamjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen under kokning. Sila över såsen i en ny kastrull och lägg ner köttet, blomkålen och salladslöken.
7. Koka grytan ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
8. Under tiden grytan kokar. Skala rotsellerin och skär den i 1 cm stora bitar. Lägg rotsellerin tillsammans med grädden och mjölken i en kastrull.
9. Koka upp och låt koka ca 20 minuter tills den är helt genommjuk. Häll därefter ner alltsammans i en matberedare och mixa tills det är helt slätt. Sätt selleripurén i en ny kastrull.
10. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av potatisen och pressa den i en potatispress eller genom en passör.
11. Vispa ner potatisen och smöret i rotselleripurén. Smaka av med salt och späd med lite extra mjölk eller grädde om purén skulle kännas för tjock. Värm på purén strax före servering.
12. Servera viltgrytan med den goda purén och rårörda lingon.