Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Viltgryta smaksatt med lingon och enbär samt potatis- och rotselleripuré

En riktig helggryta med härligt höstiga toner där rotfrukter, enbär och lingon möter mört viltkött. Till grytan serverar vi ett mycket kraftfullt rödvin, med fyllig kropp och generös fruktig karaktär som kan möta upp rättens djupa smaker.

Vintips till receptet
120 kr

Ingredienser

Viltgryta
900 g viltkött från framdel alt. viltgrytbitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl rödvin
1 tsk mortlad enbär
3 msk rårörda lingon
2 tsk maizenamjöl
100 g blomkål (utan blast och rot)
2 salladslökar
smör, salt och svartpeppar

Potatis- och rotselleripuré
ca 250 g rotselleri (170 g skalad)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
400 g mjölig potatis
30 g smör

Till servering 
Rårörda lingon

Gör så här

1. Hacka lök och vitlök. Skär viltköttet i bitar om ca 2 cm i diameter.

2. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn viltköttet i smör, tills det är ordentligt brynt.

3. Tillsätt lök, vitlök och enbären och krydda med salt och peppar. Stek vidare i 1 minut och häll därefter ner grytbitarna i en kastrull.

4. Koka ur stekpannan med vinet ca 2 minuter. Häll sedan ner vinet och lingonen över grytbitarna. Lägg på ett lock och koka sakta ca 2-3 timmar tills köttbitarna känns möra (koktiden varierar beroende på styckdel och djur). Lyft upp köttbitarna och plocka bort eventuellt oönskat fett eller senor.

5. Skär blomkålen i små buketter och skiva salladslöken.

6. Blanda ut maizenamjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen under kokning. Sila över såsen i en ny kastrull och lägg ner köttet, blomkålen och salladslöken.

7. Koka grytan ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

8. Under tiden grytan kokar. Skala rotsellerin och skär den i 1 cm stora bitar. Lägg rotsellerin tillsammans med grädden och mjölken i en kastrull.

9. Koka upp och låt koka ca 20 minuter tills den är helt genommjuk. Häll därefter ner alltsammans i en matberedare och mixa tills det är helt slätt. Sätt selleripurén i en ny kastrull.

10. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av potatisen och pressa den i en potatispress eller genom en passör.

11. Vispa ner potatisen och smöret i rotselleripurén. Smaka av med salt och späd med lite extra mjölk eller grädde om purén skulle kännas för tjock. Värm på purén strax före servering.

12. Servera viltgrytan med den goda purén och rårörda lingon.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
9 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
3 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.