Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

179 kr

Artnr: 70131
Sötma
Fyllighet
Syra
"En ytterst välgjord Bourgogne "
- Gastronaut, Amalia G Stöckel 2025-02-27

Om vinet

Välgjord och prisvärd Bourgogne Blanc

Denna hyllade vita Bourgogne kombinerar prisvärdhet och terroir som få andra. Den bjuder på en djup komplexitet som återspeglar det bakomliggande hantverk som en äkta Bourgogne utlovar.

Hyllad av vinskribenterna

"Vinet har precis det jag önskar. Så gott" - Gunilla Hultgren Karell, Vinbörsen
”Bra köp” - Allt om Vin
”Prisvärd” - Munskänkarna
”Fynd” - Vinbörsen
”GULD” - Dryckeslista.se
”Bra köp! Trevlig och lättsam bourgognekaraktär, med toner av gula frukter, liten krämighet och bra fräschör i avslutningen.” - Expressen/Allt om mat

Doft, smak och matrekommendation

Nyanserad och fruktig doft med toner av fräsch citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt, nejlika, hasselnötter och färska örter. Balanserad och fruktig smak med mycket fräsch syra som mynnar ut i ett långt och friskt avslut med toner av såväl citrus som stenmineralitet. Ett vin av den här kalibern lyfter med rätt kombination av mat. VI rekommenderar vinet till grillad fisk eller kyckling. Gärna en lite kraftigare fisk som torsk eller lax tillsammans med feta tillbehör som smör, gräddig sås, smörslungad färskpotatis eller grillade grönsaker.

Kvalitet, djup och komplexitet

Denna välgjorda Bourgogne Blanc karaktäriserar fyra av Bourgognes regioner; Yonne med sin friska mineralitet, Côte d’Or med rondör, djup och komplexitet, Côte Challonais ypperliga charm och Mâcon som adderar frukt och karaktär. Rankornas snittålder varierar mellan 25-45 år. Skörden ägde rum under andra halvan av september där de handskördade druvorna plockades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt under 2,5 timma och därefter kyldes musten ner till 12 grader och fördes omedelbart över till ekfat. Därefter följde en långsam jäsningsprocess, initierad av naturliga jäststammar. Vinet lagrades därefter under 12 månader utan vare omrörning i syfte att bibehålla vinets mineralitet. Ekfaten som användes bestod av 10% ny ek och 90% äldre ekfat om 450 liter. Samtliga ekfat var endast lätt rostade med målet att endast bidra med en elegant, kryddig touch till vinet och istället låta frukten stå i fokus.

Imponerande vinhus

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsieur Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Småskaliga hantverksmässiga viner

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Vinexperternas omdömen

Dryckeslistan.se (vecka 10, 2025): ”GULD! Ny årgång av ett alltid lika friskt och välgjort vin. Det bjuds på rökig mineral, stenig sälta och lockande smaker av gula äpplen, gula plommon, grapefrukt, citronskal och fin aptitretande struktur i slutet. Till säsongens skrei!”

Gastronaut, Amalia G Stöckel (2025-02-27): ”En ytterst välgjord Bourgogne som visar att produktion av större mängder inte betyder sämre kvalitet.”

Vinbörsen, Gunilla Hultgren Karell (2025-02-21): ”FYND! Då och då blir jag bara så sugen på ett gott chardonnay-vin. Det ska vara generöst fruktigt, det ska ha lite struktur, lätt kryddighet och elegant fruktsyra. Jag sneglar gärna mot Bourgogne. Det trista är att priserna där har stuckit iväg. Men det finns undantag. Bourgogne Chardonnay Les Ursulines från Jean-Claude Boisset är ett sådant. Vinet har precis det jag önskar: en ren, fräsch fruktighet, aningen nötig ton och en fruktsyra som klingar till i avslutningen. Så gott! Vinet passar till mycket, ett konkret förslag är halstrad röding med hollandaise med laxrom och kokt sparrispotatis. Lyxiga smaker både i mat och vin. Druvan chardonnay kan ju ge viner av alla typer, allt från neutrala massproducerade viner till lyxiga, nyansrika skapelser. De bästa brukar finnas i Bourgogne och här har just ett välgjort exempel till ett mycket överkomligt pris.”

Wine Table (2025): ”Jean-Claude Boisset Chardonnay Les Ursulines, ingångsvinet till den vita magin i Bourgogne. Med tydliga smörtoner i doften samt macadamianötter, vanilj och mogna gula äpplen, citrus och ekfat. Vinet är fylligt och varmfruktig med bra längd som ger en skön liten citruskick som avslut.”

Expressen/Allt om Vin (2025-01-30): ”BRA KÖP! Trevlig och lättsam bourgognekaraktär, med toner av gula frukter, liten krämighet och bra fräschör i avslutningen.”

Munskänkarna (2024-12-18): ”Prisvärt. Ung, mineralisk doft av småsten, äpplen, kvitten och ett uns av rökighet. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och en fint avrundad bitterhet i slutet.”

Specifikationer

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Liknande viner

2023 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

2023 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

189 kr

Pinot Noir Les Ursulines är deras välgjorda Bourgogne Rouge som årligen hyllas för sin stora prisvärdhet. Här finner du ett mycket matvänligt vin som passar till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

KÖP

Recepttips till vinet

grillad torskrygg med kantarellsmör
Mattias Larsson
30 min

Grillad torskrygg med kantarellsmör

Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.

grillad torskrygg med kantarellsmör
Mattias Larsson
30 min

Grillad torskrygg med kantarellsmör

Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.