Vinprovning – vi provar Piemonteviner!
I denna digitala vinprovning provar vi 5 eleganta röda viner från Piemonte, signerade Maggio. Fyra flaskor och en box.
Vi provar dessa viner:
- Maggio– vinet finns i många systembolagsbutiker, finns den inte i din butik går den enkelt att beställa dit
- Maggio Barolo– vinet finns i några få systembolagsbutiker men går enkelt att beställa till din systembolagsbutik
- Maggio Barbera d’Asti Superiore– vinet finns i ett antal systembolagsbutiker men går enkelt att beställa till din butik
- Maggio Barbaresco– vinet finns i några få systembolagsbutiker men går enkelt att beställa till din butik
- Maggio Piemonte Nebbiolo Barbera – vinet finns i några få systembolagsbutiker men går enkelt att beställa till din systembolagsbutik
Mat till vinprovningen
Till Maggio har vi valt Pizza med rostad pumpa, salsiccia, grönkål och mozzarella. Vinets fruktighet balanserar pumpaköttets lite söta ton samt dämpar beskan från grönkålen. Vinets pigga syra speglar tomatsåsen och lättar upp intrycket från osten. Läs receptet här.
Barbera + lasagne = sant. Till Maggio Barbera d’Asti Superiore rekommenderar vi därför just en jättegod och enkel lasagne. Vinets fylliga struktur matchar den mastiga rätten medan vinets fruktighet balanserar den heta kryddningen. Läs receptet här.
Tryffel- den lyxiga svampen som vi hittar runt om i piemonte går riktigt bra ihop med viner från samma område, speciellt av druvan nebbiolo. Till Maggio Barbaresco har vi därför tagit fram en Tryffelpasta a la crema med trattkantareller och gruyereost. Den umamirika svampen riktigt gifter sig med det aromatiska röda vinet. Läs receptet här.
Till ett komplext, klassiskt Barolovin är det perfekta valet viltkött. Till Maggio Barolo serverar vi Rådjursrygg med brynt svamp, blomkålskräm och råraka. Köttets struktur gör vinets ganska hårda tanniner mjukare och de höstiga smakerna från svampen gifter sig med vinets toner av just höstlöv, nypon och rosor. Läs receptet här.
Maggio Piemonte Nebbiolo Barbera är ett nebbiolobaserat vin med toner som speglar de höstiga smakerna i vårt fantastiskt recept Älgstek med rotsaksrösti och äppelstuvad lök. Nebbiolodruvan bjuder också på en del tanniner vilka upplevs mjukare tillsammans med älgsteken. Läs receptet här.