Nyårssnittar till bubbel
Mingelvänliga snittar som passar utmärkt till bubbel! Vi bjuder på friterad jordärtskocka med löjromsdipp, små fina tarte flambé med getost och fikon och superenkla quesadillas fyllda med tallegio och skinkan coppa. Till snittarna serverar vi en Crémant de Bourgogne där vinets trevliga syra lättar upp de feta komponenterna i quesadillan samtidigt som den harmoniserar fint med getosten och förhöjer de söta tonerna i jordärtskockan.
Ingredienser
Friterad jordärtskocka med löjromsdip
16 snacksbitar, tid ca. 1h 15 min
8 medelstora jordärtskockor
olivolja, frityrolja och salt
Löjromsdip
25 g löjrom
1 dl smetana
1 msk hackad gräslök
salt
Tarte Flambé med getost och fikon
8 snacksbitar, tid ca. 40 min
½ gul lök
1 fikon
1 färsk smördegsplatta, ca 12×15 cm
2 msk smetana
75 g chèvre
1 msk flytande honung
1 msk finhackad rosmarin
smör och flingsalt
Quesadilla fylld med tallegio och coppa
8 snacksbitar, tid ca. 15 min
2 tortillabröd
100 g tallegio
25 g skivad coppa
olivolja
Gör så här
Friterad jordärtskocka med löjromsdip
1. Värm ugnen till 200 °C.
2. Tvätta jordärtskockorna ordentligt och lägg de på en ugnsplåt.
3. Ringla över lite olja och salt.
4. Blanda runt och ugnsbaka ca. 40 minuter tills de är genommjuka. Låt svalna ca. 15 minuter.
5. Dela jordärtsockorna på mitten och fritera de på 170 °C i ca. 5 minuter tills de har en frasig yta.
6. Salta.
Under tiden.
7. Blanda samman ingredienserna till dippen och smaka av med salt.
8. Servera de frasiga jordärtskockorna till den krämiga dippen.
Tips om du vill förenkla detta snacks!
Tvätta jordärtskockorna ordentligt, halvera och lägg på en ugnsplåt. Ringla över lite olja och salt. Blanda runt och ugnsbaka ca 40 minuter tills de har en fin rostad yta.
Tarte Flambé med getost och fikon
9. Värm ugnen till 200 °C.
10. Skiva löken och lägg den i en kastrull med en klick smör. Fräs den mjuk i ett par minuter.
11. Tvätta fikonet och skär det i 8 klyftor.
12. Lägg ut smördegen och bred på smetana.
13. Lägg på löken, smula på chèvren och fördela ut fikonklyftorna.
14. Ringla över honung och strö över rosmarin.
15. Ugnsbaka tarten i ca 15 minuter tills smördegen är luftig och frasig.
16. Skär tarten i 8 fina bitar och servera.
Quesadilla fylld med tallegio och coppa
17. Lägg ut ena tortillabrödet och fördela på hälften av osten.
18. Lägg ut coppan och fördela på resterande ost.
19. Lägg det resterande brödet ovanpå och pressa ihop quesadillan.
20. Värm en stekpanna med olivolja till medelhög temperatur.
21. Stek quesadillan i ett par minuter på varje sida tills den är gyllene.
22. Dela quesadillan i 8 bitar och servera direkt.