Ungersk gulaschsoppa
Smakrik ungersk gulaschsoppa fylld med djupa paprikatoner och mört kött. Välj ett fruktigt och kryddigt rött med fruktiga toner. Perfekt för höst- och vintermiddagar.









Ingredienser
750 g benfri märgpipa (alt. högrev)
2 gula lökar
2 röda spetspaprikor
400 g/5-6 potatisar
oliv- eller rapsolja till stekning
4 msk tomatpuré
½ msk hela kumminfrön
1 msk paprikapulver, helst rökt
1 l vatten + 3 msk koncentrerad oxfond
rivet skal från 1 citron, ekologisk
salt och nymald svartpeppar
Till servering
smetana
bröd, gärna surdegsbröd av råg
Gör så här
1. Skär köttet i tärningar och putsa bort eventuellt fett och senor.
2. Hacka löken, tärna paprikan grovt och fräs det i lite olja i en panna. Lägg över i en gryta.
3. Stöt kumminfröna lätt i en mortel.
4. Bryn köttet tillsammans med kummin och rökt paprikapulver.
5. Lägg det i grytan och tillsätt tomatpurén.
6. Fräs ihop grönsaker och kött med tomatpurén ett par minuter.
7. Häll på vattnet och fonden.
8. Låt grytan sjuda sakta under lock cirka en timme tills köttet är mört.
9. Skala och skär potatisen i små bitar. Lägg i dem när det är ca 25 minuter kvar.
10. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.
11. Servera med en klick smetana och ett gott bröd.