Sister’s Run Old Testament Coonawarra Cabernet Sauvignon
115 kr
Ett matvänligt vin med fruktig smak och rostad fatkaraktär.
Tillbehören sätter tonen – bästa rörorna till grillat! Såserna eller rörorna är ju ibland det man vill äta mest av. Det har vi tagit fasta på och tagit fram recept på våra favoritsåser och röror till grillat. Vad sägs om en rund och len chèvrekräm, dadeldipp, en klassisk pesto, avokadoaioli eller en smakrik mojo rojo? Dadeldippen är oerhört god till grillad halloumi, avokadoaiolin till fisk-och skaldjursspett, mojo rojo till grillad fläskkött eller grillad vit fisk och chèvrekrämen underbar till grillade grönsaksspett.
Mojo rojo:
4 röda paprikor
0,5 dl olivolja
0,5 msk citronsaft
0,5 tsk salt
1 tsk råsocker
0,75 dl sötmandel, skållad, skalad och rostad
1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprikapulver)
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
salt och peppar
Salsa arrabiata:
50g soltorkade tomater
4 tomater
1 tsk basilika
0,5 tsk oregano eller timjan
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyfta
Saft och zest av 0,5 citron
0,5 msk råsocker eller honung
0,5 mild chilifrukt, utan kärnor
Chèvrecrème:
Ca 200g chèvreost på rulle
100 g mascarpone eller crème fraiche
2-3 tsk honung
Svartpeppar
Dadelröra:
1 dl balsamicovinäger
10-15 mjuka urkärnade dadlar
Klassisk grön pesto (stor sats)
Bladen från 3 krukor basilika
75 g parmesanost
0,5 dl neutral rapsolja
2 msk olivolja
1 tsk citronsaft
30 g pinjenötter, rostade
salt
peppar
Avokadoaioli:
2 äggulor
1 avokado
1,5 dl neutral rapsolja
2 tsk citron eller limesaft
1-2 krm salt
1 krm vitpeppar
Värm upp ugnen till 225 grader. Skålla och skala sötmandeln. Rosta i ugnen tills den har lite färg, det tar bara några minuter. Passa så att det inte blir bränt. Rör ev. om någon gång så att mandlarna blir jämnt rostade.
Skär paprikan i bitar och lägg med skalsidan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Grilla paprikan tills skalet är svart och bubbligt. Lägg paprikan i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Dra loss skalet. Mixa skalad paprika med övriga ingredienser utom mandeln. Lägg i mandeln och mixa hastigt (så att mandeln blir grovhackad). Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.
Till denna röra rekommenderar vi ett fruktigt vin. Ju mer hetta desto mer frukt är ett bra knep. Sedan påverkar såklart val av protein till maten vilken vin som blir bäst i glaset.
Skala tomaterna och skär i skivor. Lägg på bakpapper penslat med olja och ugnsbaka tomaterna och vitlöksklyftan ca 30 minuter i 150 graders ugnsvärme. Ta ut och låt lufttorka 15 minuter. Låt svalna. Mixa ihop ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar. Se även våra recept till salsa arrabiata!
Till salsa arrabiata är ett lite lättare vin att föredra. Gärna ett bärigt rosé som kan möta alla de olika kryddorna. Vi rekommenderar:
Mixa ihop alla ingredienser och låt stå i kylen innan servering. Den här röran är magisk till grillat kött eller grönsaker, men också till våra snittar med lamminnerfilé.
Ett friskt och fräscht vitt vin är det perfekta vinet till getost.
Mixa ihop dadlar och balsamicovinäger. Det blir en tjock röra. Späd med lite vatten om du önskar den tunnare. Underbart gott till grillad halloumi!
Till kombinationen av dadelröran och halloumi så rekommenderar vi ett fruktigt vitt vin med mycket syra. Ska du äta något annat till? Fråga gärna våra sommelierer om vintips!
Rosta pinjenötterna något i stekpannan. Mixa ihop alla ingredienser utom pinjekärnorna. Tillsätt pinjekärnorna mot slutet och mixa hastigt (så att pinjekärnorna blir grovhackade). Smaka av med salt och peppar. Anpassa mängden olja till lagom konsistens. Gott till grillat, gott till det mesta faktiskt! Se våra recept med pesto!
Här kan du dricka både vitt och rött. Då parmesanen talar sitt språk i röran blir det riktigt bra med ett glas rött om resterande ingredienser på tallriken klarar av det. Väljer du ett vin – ta ett som har en del frukt så att inte basilikan uppfattas besk. Väljer du att dricka vitt så rekommenderar vi ett medelfylligt till fylligt vitt vin med syra som kan möta upp ostens umami och citronen.
Mixa äggulan med citron/lime. Tillsätt olja under mixning. Först droppvis och sedan när du märker att den gått ihop, kan du tillsätta oljan lite snabbare. Mixa sedan ned avokadon. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare aioli, tillsätt mer olja. Vill du ha den tunnare, tillsätt någon tsk vatten. En klassiker med en twist som är otroligt god till fisk och skaldjur.
Till avokadoaiolin rekommenderar vi ett glas mousserande. Dels spelar de små mousserande bubblorna fint ihop med strukturen i avokadon som också är mjuk och lite fetare. Dels finns det en bra syra här som kan balansera limen.
115 kr
Ett matvänligt vin med fruktig smak och rostad fatkaraktär.
215 kr
En frisk och fruktig chardonnay perfekt att servera till husmanskost, buffén eller julminglet.
Äntligen är grillsäsongen här, och det är ju få saker som inger den starka sommarkänslan som...
Grillad fläskkarré är en storfavorit som serveras ofta under sommarsäsongen. Här får karrén sällskap av spännande smaker som chipotle och mer exotiska tillbehör som quesadilla!