Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Krämig laxbakelse med citron och rom

Den här krämiga och lite syrliga laxbakelsen passar bra att göra som förrätt, drinktilltugg eller en rätt på buffén. Den krämiga färskoströran piggas upp med hjälp av den syrliga citronen och den salta romen. Till laxbakelsen passar med fördel ett glas bubbel eller ett glas torrt rosé.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

1 paket Lingongrova special

50 g färsk lax

75 g smält smör

150 g färskost

1 burk stenbitsrom

2 gelatinblad

1 msk citronsaft

1 rödlök

1 dl hackad gräslök

1 tsk salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 220 grader.

2. Smält smöret, spara lite till laxen.

3. Skär bort kanterna på brödet och mixa med en stavmixer till smulor i en bunke. Rör ner det smälta smöret.

4. Klä en form med avtagbara kanter med bakplåtspapper och tryck ut brödblandningen till en jämn botten. Ställ in den i kylen.

5. Lägg laxbiten i en form, häll på lite av det smälta smöret och salta. Låt laxen gå i ugnen i ca 30 minuter eller tills att den har en innertemperatur på 54-56 grader.

6. Lägg gelatinbladen i en skål med ljummet vatten i ca 5 minuter.

7. Sjud färskosten på låg värme i kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda med den varma färskosten tills allt smält ihop.

8. Finhacka rödlök och gräslök och blanda med färskost, stenbitsrom och citronsaft (spara lite lök till garnering). Blanda även 2 msk av den färdiga laxen.

9. Ta fram formen ur kylen och bred på röran till ett fint lager. Låt stå i kylen i minst tre timmar eller över natten.

10. Stansa ut runda ringar ur brödbotten och garnera med resterande lax, rödlök och gräslök.

Recept på krämig laxbakelse med citron och rom: Carola Sundling @tolis.mat på Instagram
Foto:
Carola Sundling

Kolla gärna in fler recept från Tolis mat >

Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
10 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER