Prosecco – 7 tips för att njuta av det italienska bubblet
Prosecco till mat och i drinkar? Ja – det kan du absolut ha! Prosecco är ett friskt och bubbligt vin från norra Italien, tillverkat av Glera-druvan. Med toner av päron, äpple och citrus är det perfekt för både vardagslyx och fest. Drycken funkar lika bra som aperitif, i drinkar eller till lättare rätter. Här är sju tips för att njuta mer av den bubblande drycken:
1. Prosecco till fisk och skaldjur
Prosecco är ett utmärkt val till eleganta fisk- och skaldjursrätter. De fina bubblorna och den friska syran möter perfekt upp rätternas delikata smaker. Prova att servera prosecco till ostron med picklad gurka – en kombination där vinets fräschör lyfter fram ostronens subtila sälta och syra från gurkan.
Vi rekommenderar:
2. Prosecco som brunchdrink
Prosecco är idealiskt för brunch, särskilt när du gör en Mimosa med apelsinjuice eller en härlig grön äppeldrink med Prosecco. Bjud på detta bubbel till en klassisk brunch med äggröra, bacon och färska frukter för en uppfriskande touch.
Vi rekommenderar:
3. Prosecco till tilltugg och charkbrickor
Prosecco passar utmärkt till en ost- och charkbricka med nektariner och smörstekt toast. Bubblorna hjälper till att rensa gommen mellan varje tugga och den friska smaken balanserar sältan från charkuterierna.
Vi rekommenderar:
4. Prosecco till fruktiga desserter
Prosecco fungerar otroligt bra till lätta, fruktiga desserter – speciellt de med bär eller citrus. Prova att servera det till en gino – klassisk efterrätt med ugnsgratinerad frukt och vit choklad, där sötman från frukten balanseras av vinets syra och bubblor.
Vi rekommenderar:
5. Prosecco i cocktails
Gör fräscha drinkar med prosecco som bas. Varför inte testa en härlig rabarberdrink med prosecco för en twist? Denna drink är en riktig publikfavorit och perfekt för som välkomstdrink på kalaset. Servera gärna med roséprosecco.
Vi rekommenderar:
6. Prosecco med asiatiska smaker
Proseccos friska syra och fruktiga toner gör den till en oväntat bra matchning till kryddiga asiatiska rätter. Den milda sötman i prosecco balanserar hettan i exempelvis en thailändsk papayasallad. Detta bubbliga vin skär också genom den feta texturen i asiatiska friterade rätter, vilket ger en uppfriskande kontrast.
Vi rekommenderar:
7. Prosecco till kryddiga rätter
Pasta är alltid ett säkert kort och den här lyxiga varianten med kyckling och salvia fungerar lika bra på en middagsbjudning som en god vardagsmiddag. Prosecco är ett oväntat men fantastiskt val till denna rätt. De friska bubblorna och vinets eleganta fräschör balanserar fint med kycklingens milda smak och salvian.