Svampguide – våra 5 godaste matsvampar
Svampen är en ingrediens som passar perfekt som huvudrollsinnehavare i en maträtt men kan lika gärna ha birollen. Den tar för sig och kan bära en hel rätt eller ansluta snyggt till en anrättning med en annan huvudråvara. Vi har satt ihop en svampguide med våra 5 godaste matsvampar, hur de smakar och till vilken rätt man kan använda dem till.
Mycket nöje!
Kantareller
Visst är väl kantarellen den vackraste svampen, eller vad tycker ni? För många är det här en favoritsvamp – både att plocka och att tillaga. Kantarellen har en aromatisk smak och en lite stum textur, om man jämför med trattkantarellen. Tänk bara på en frasig brödskiva med smörstekta kantareller på – det vattnas ordentligt i munnen nu va?
Förslag på rätter med kantareller:
Grillad torskrygg med kantarellsmör
Pasta med råstekt jordärtskocka och kantareller
Brynt hälleflundra med baconstekt savoykål och kantarellsås
Trattkantareller
Trattkantareller är faktiskt inte släkt med gula kantareller (!) – och de har inte riktigt samma status som dem heller. Synd, tycker vi, då de har en lite djupare, jordig smak som verkligen inte lämnar någon oberörd. Trattkantarellen har inte heller samma stuns som den gula kantarellen, utan är mer slapp och mjuk i formen. Väldigt god i stuvningar och till krämiga pastarätter. Många torkar också trattkantareller.
Tryffel
Här har vi en riktig lyxlirare! Tryffeln är ju en riktig delikatess och den kan bland annat hittas på Gotland. Tryffeln ger ett nötigt intryck och används både i matlagning men är även supergof att riva eller hyvla över maten som pricken över i.
Förslag på rätter med trattkantareller och tryffel:
Krämig tryffelpasta med trattkantareller och gruyèreost
Enkel tryffelpasta med svamp och prästost
Champinjoner
Champinjoner – en svamp som man nästan tar för given. Kanske för att vi äter den året om och den är ju så mångsidig. Champinjonen har en ganska blygsam smak och struttar inte runt med näsan i vädret som kantarellen. Skogschampinjonen är ju champinjonens tuffa kompis från stan. Den smakar lite mer och är mörkare i färgen.
Förslag på rätter med champinjoner:
Frasig smördegspizza med svamp, mozzarella och pinjenötter
Pizza med champinjoner och körsbärstomater
Portabello
Älskade portabello – säger varje vegetarian (och alla andra för den delen). Portabellon är en megastor champinjon helt enkelt. Den har en fylligare smak och är underbar att lägga på grillen, eller ugnsbaka med kryddsmör.
Förslag på rätt med portabello: