Cuvée Castelo Blanc de Blancs Brut
79 kr
Premiär för ett frisk bubbel med elegant smak och krispig fräschör
Tapas är den perfekta maten för sociala tillställningar, här finns något för alla och man kan äta och umgås riktigt länge! Samla fisk och skaldjur på tallriken tillsammans med kött, grönsaker och ostar.
När vi har många olika smaker på tallriken kan det vara svårt att hitta en dryck som ska passa alla olika rätter och smaker. Många föredrar rött vin till sina tapas. Se framför allt till att vinet inte är för knutet och stramt. Ett för stramt vin kommer att skapa en obalans i smakbilden. De heta rätterna kommer uppfattas ännu eldigare, grönsaker som beska och de mjuka ostarna som smaklösa. Välj istället ett rött eller vitt vin med generös frukt. Rosévin är en klassiker till tapas hos många.
Ett bärigt och friskt rosévin som är ett utmärkt sällskap till dina tapas. Nedan listar vi våra mest populära tapasrecept- 9 enkla tapas för en lyckad middag hemma och hur du ska tänka när du väljer ditt tapasvin.
Varför inte börja med att bjuda på en exklusiv årgångscrémant?
Även lite ost och chark vill vi se på tapasbordet. Den spanska osten manchego är en relativt mild och snäll hårdost gjord på fårmjölk. Till en ung manchego passar ett lättsamt fruktigt och blommigt vin som tillåter ostens delikata toner växa. Välj mellan bärigt rött vin med mjuka tanniner eller ett fruktigt mousserande vin. En lagrad manchego utvecklar lite skarpare toner och till dessa kan man trycka på med ett smakrikare vin – prova gärna:
Umamismakande räkor i olja med het chili och vitlök. En riktig favorit som många beställer flitigt på tapasrestaurangerna och som går riktigt bra att laga hemma. Speciellt i vårt enkla recept gambas al ajillo som du tillagar i stekpanna! Till den här smakrika rätten som du äter med bröd passar ett vin med lite fruktsötma som kan balansera dom heta tonerna från chili och vitlök. Vi rekommenderar också mousserande vin eller ett rosévin med pigg syra som fräschar upp gommen från den fylliga oljan.
Till receptet på gambas al ajillo!
Det bästa med tapas är att det finns så många olika rätter att välja på, när man lagar tapas hemma är det därför praktiskt att vissa av rätterna är riktigt lättlagade. Patatas bravas är stekt potatis med stark sås som är en självklar del på tapasbordet. Den härligt stekta smaken möter den karaktäristiska heta patatas bravas såsen i en förvinnande god kombination som gör detta till ett riktigt favoritsnacks. Här passar det med ett medelfylligt och fruktigt vin som kan balansera den heta bravassåsen. Vi rekommenderar Cuvée Castelo.
Empanadas är små matiga piroger fyllda med köttfärs, oliver och fetaost. Vårt empanadas recept går lika utmärkt att göra vegetariska som dessa med köttfärs – byt bara ut köttfärsen mot vegofärs. Servera dina empanadas till ett rödvin med fyllig kropp som gifter sig med köttfärsens struktur och med en tydlig syra som möter upp den syrliga fetaosten i pirogerna. Vi rekommenderar Casa Marzoni Gran Marzoni.
Lite friterat på tapasbordet hör till och dessa goda cylinderformade kroketter med spansk ost och skinka riktigt smälter i munnen. En ganska fyllig tapas med sälta som går fint ihop med ett fruktigt vin med fin syra. Sältan i denna tapas hjälper till att balansera syran i vinet och lyfter vinets fruktiga toner som är tacksamma i kombination med machego-osten. Vi rekommenderar den rosa cavan Julià & Navinès Cava Organic Rosé.
En riktigt lättlagad tapas men ack så god. Pimientos de padron är ett måste på tapasbordet. Små smakrika paprikor med heta toner som du steker och kryddar med flingsalt. Till dessa starka grönsaker passar cava med sin generös frukt som kan balansera rättens hetta.
En klassisk liten tapas där råvarornas rena smaker verkligen får komma fram och skina. I det här Pan con tomate receptet får vi en symfoni av spanska smaker i form av solmogna tomater, vitlök och olivolja som serveras i en röra på små surdegssmörgåsar. Underbart gott i sin enkelhet. Till detta passar det bra med ett vin en frisk syra som kan möta upp den naturliga syran i tomatröran.
Tortilla de patatas är en en matig omelett med potatis som man skär upp i mindre bitar och serverar som tapas. En av våra matigare tapas som bär smak av potatis, krämigt ägg, lök och vitlök. Äggbaserad mat kan vara lite klurig att sätta vin till. Välj ett fruktigt vin med balanserad syra som kan möta äggets känsliga äggvita som kan reagerar starkt på tanniner och syra.
Till den spanska charken Jamon serrano som är en lufttorkad skinka passar det bra med ett friskt och lätt vin. Ett kylt, fruktigt vitt vin eller rosévin med pigg syra passar bra eller ett svalt, lätt, bärigt rödvin. Välj ett lättare vin till chark eftersom charkskivorna serveras kalla. Ett allt för kraftigt vin kommer ta över i kombinationen. En god kombination är också Serrano tillsammans med ett torrt rosévin.
Till Jamón Ibérico som är mångas favoritskinka med sin feta konsistens som smälter i munnen och nästan sötaktiga ton väljer vi en mjuk vin från rioja med ålder och mogen frukt.
79 kr
Premiär för ett frisk bubbel med elegant smak och krispig fräschör
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
149 kr
Mogen och klassisk Médoc Cru Bourgeois efter 10 års lagring på flaska!
Patatas Bravas som du enkelt kastar ihop hemma. Ett riktigt gott snacks och ett måste när du lagar tapas.
En spansk rätt som kan serveras både som lunch, middag och som en del av tapasmiddagen.
Vi får inte nog av tapas. Smårätter som kan varieras i det oändliga och som är så roliga att laga.
Ostbricka är en populär anrättning världen över. Den serveras med aperitif, som dessert och på buffén....
Vin till din charkbricka!