Frijoles refritos
En vegetarisk smakexplosion från Sydamerika. Långkok med svarta bönor, jalapeños och dansande spiskumminfrön. Långkoket ger bönröran en riktigt fyllig och nötig karaktär. Jalapeñon skapar hetta och limen syra. Matcha därför gärna med ett fylligt och fruktigt vitvin i glaset med hög syra eller ett mjukt rött.
Ingredienser
4 msk hela spiskumminfrön
2 gula lökar
3 Inlagda jalapeños (helst hela)
4 msk jalapeñospad
1 dl majsolja
Ca 900 g kokta avrunna svarta bönor
10 dl vatten
2 dl smör, eller olja
4 tsk salt
Tillbehör
Finhackade tomater (helst gula)
1 kruka koriander
Silverlök, hackad
Picklad rödlök eller rödkål
Lime
Majstortilla
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rosta spiskumminfrön i en riktigt varm stekpanna. Du vet att de är klara när de börjar dansa i pannan. Mortla sedan fröna.
3. Hacka lök och jalapeno och fräs i oljan till löken börjar svettas. Häll då på spiskummin och spad och stek lite till.
4. Låt de svarta bönorna rinna av och lägg dem i en ugnssäker kastrull eller en djup ugnsform. Häll i vatten och lökröran. Blanda.
5. Ställ in i ugnen och rör om var 30e minut och tillsätt lite vatten. Stressa inte, det här tar tid. Plötsligt kommer du se att en mörk cirkel bildas i mitten, nu kommer den nötigt karaktären fram. Rör om och upprepa några gånger till. Vill du snabba på processen något så är vårt vips att mixa bönorna någonstans halvvägs in i processen. Du kan även höja temperaturen mot slutet.
6. När bönröran känns färdig så är det dags för smöret alt. oljan. Lägg smöret/oljan i röran och sätt in i ugnen igen. Rör då och då under ca 20 min.
Servera
7. Servera i hemgjorda majstortillas med ett gäng härliga tillbehör såsom finhackade tomater, koriander, hackad silverlök, picklade rödlök eller rödkål. Och pressad lime får du inte glömma!