Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Potatisvåffla med lax, citruscreme och pocherat ägg

Den här potatisvåfflan som är toppad med kallrökt lax, citruscreme och pocherat ägg imponerar på både gäster och på smaklökar! Till denna vinvänliga våffla serverar vi gärna en crémant eller ett glas fruktigt vitt.

Vintips till receptet
209 kr

Ingredienser

Topping
300 g skivad kallrökt lax
120 g bladspenat
smör och salt

Citruscreme (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
½ citron
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
¾ dl rapsolja med neutral smak
½ dl olivolja
salt

Pocherade ägg
4 ägg
2 liter vatten
1 tsk salt
1 tsk ättika

Potatisvåfflor (ca 8 st)
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl havregryn
1 ¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 g smör
1 stort ägg
150 g kokt potatis

Gör så här

Potatisvåffla

1. Blanda alla torra ingredienser till våfflorna i en bunke.

2. Tillsätt vatten och mjölk och blanda till en jämn smet.

3. Smält och blanda ner smöret. Vispa ner ägget och blanda till en jämn smet.

4. Riv ner potatisen och blanda runt. Låt smeten stå och dra i minst 30 minuter.

5. Grädda i våffeljärn.

Citruscreme

6. Finriv ner det yttersta skalet från citronen och pressa ner 1 msk juice i en matberedare.

7. Tillsätt äggulor och dijonsenap. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta till en fin citruscreme.

Pocherade ägg

8. Koka upp vattnet, ättikan och saltet i en vid kastrull.

9. Vrid ner temperaturen så att vattnet endast sjuder. Kläck ner 1 ägg försiktigt i vattnet. Låt det sjuda sakta några minuter tills vitan stannat och gulan fortfarande är lös.

10. Lyft upp ägget med en hålslev och upprepa proceduren med de andra äggen.

Spenat

11. Värm en stekpanna med lite smör till medeltemperatur. Lägg ner spenaten och fräs den i ca 1 minut tills den mjuknat något. Smaka av med salt.

Servering

12. Lägg upp 4 våfflor (alt 8 om ni önskar) på 4 tallrikar. Toppa med spenat, ägg, lax och lite citruscreme.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Cecilia Larsson
Betyg
12 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

recept våffla med laxröra
44 min

Våfflor med laxröra

Vi firar våffeldagen med salta våfflor till förrätt och ett glas vitt vin eller varför inte bubbel?

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER