Saint Louis Chardonnay
99 kr
Klassisk Chardonnay från den omåttligt populära druvans hemland Frankrike!
Den här potatisvåfflan som är toppad med kallrökt lax, citruscreme och pocherat ägg imponerar på både gäster och på smaklökar! Till denna vinvänliga våffla serverar vi ett fruktigt vitt vin med frisk syra och inbjudande fattoner. Vinets fattoner speglar sig med laxens rökiga smak och vinets syra balanseras av den fräscha citruscremen.
Topping
300 g skivad kallrökt lax
120 g bladspenat
smör och salt
Citruscreme (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
½ citron
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
¾ dl rapsolja med neutral smak
½ dl olivolja
salt
Pocherade ägg
4 ägg
2 liter vatten
1 tsk salt
1 tsk ättika
Potatisvåfflor (ca 8 st)
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl havregryn
1 ¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 g smör
1 stort ägg
150 g kokt potatis
1. Blanda alla torra ingredienser till våfflorna i en bunke.
2. Tillsätt vatten och mjölk och blanda till en jämn smet.
3. Smält och blanda ner smöret. Vispa ner ägget och blanda till en jämn smet.
4. Riv ner potatisen och blanda runt. Låt smeten stå och dra i minst 30 minuter.
5. Grädda i våffeljärn.
6. Finriv ner det yttersta skalet från citronen och pressa ner 1 msk juice i en matberedare.
7. Tillsätt äggulor och dijonsenap. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta till en fin citruscreme.
Pocherade ägg
8. Koka upp vattnet, ättikan och saltet i en vid kastrull.
9. Vrid ner temperaturen så att vattnet endast sjuder. Kläck ner 1 ägg försiktigt i vattnet. Låt det sjuda sakta några minuter tills vitan stannat och gulan fortfarande är lös.
10. Lyft upp ägget med en hålslev och upprepa proceduren med de andra äggen.
11. Värm en stekpanna med lite smör till medeltemperatur. Lägg ner spenaten och fräs den i ca 1 minut tills den mjuknat något. Smaka av med salt.
12. Lägg upp 4 våfflor (alt 8 om ni önskar) på 4 tallrikar. Toppa med spenat, ägg, lax och lite citruscreme.
99 kr
Klassisk Chardonnay från den omåttligt populära druvans hemland Frankrike!
Snart är det våffeldagen! Den 25:e mars plockar halva (nåja) Sveriges befolkning fram våffeljärnen. Därför vill...
Vi firar våffeldagen med salta våfflor till förrätt och ett glas vitt vin eller varför inte bubbel?