Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Potatisvåffla med kallrökt lax, citruscreme, spenat och pocherat ägg

Laga en riktig brunchfavorit hemma! Den här potatisvåfflan som är toppad med kallrökt lax, citruscreme och pocherat ägg imponerar på både gäster och på smaklökar! Till den matiga tillika vinvänliga våfflan serverar vi ett fruktigt sauvignon blanc-vin med aromatiska toner och frisk syra. Vinets aromatiska toner gifter sig med laxens umamismak och vinets syra balanseras av den fräscha citruscremen.

Vintips till receptet
219 kr

Ingredienser

Topping
300 g skivad kallrökt lax
120 g bladspenat
smör och salt

Citruscreme (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
½ citron
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
¾ dl rapsolja med neutral smak
½ dl olivolja
salt

Pocherade ägg
4 ägg
2 liter vatten
1 tsk salt
1 tsk ättika

Potatisvåfflor (ca 8 st)
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl havregryn
1 ¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 g smör
1 stort ägg
150 g kokt potatis

Gör så här

Potatisvåffla

1. Blanda alla torra ingredienser till våfflorna i en bunke.

2. Tillsätt vatten och mjölk och blanda till en jämn smet.

3. Smält och blanda ner smöret. Vispa ner ägget och blanda till en jämn smet.

4. Riv ner potatisen och blanda runt. Låt smeten stå och dra i minst 30 minuter.

5. Grädda i våffeljärn.

Citruscreme

6. Finriv ner det yttersta skalet från citronen och pressa ner 1 msk juice i en matberedare.

7. Tillsätt äggulor och dijonsenap. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta till en fin citruscreme.

Pocherade ägg

8. Koka upp vattnet, ättikan och saltet i en vid kastrull.

9. Vrid ner temperaturen så att vattnet endast sjuder. Kläck ner 1 ägg försiktigt i vattnet. Låt det sjuda sakta några minuter tills vitan stannat och gulan fortfarande är lös.

10. Lyft upp ägget med en hålslev och upprepa proceduren med de andra äggen.

Spenat

11. Värm en stekpanna med lite smör till medeltemperatur. Lägg ner spenaten och fräs den i ca 1 minut tills den mjuknat något. Smaka av med salt.

Servering

12. Lägg upp 4 våfflor (alt 8 om ni önskar) på 4 tallrikar. Toppa med spenat, ägg, lax och lite citruscreme.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Cecilia Larsson
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.