Pinot gris
Pinot gris – även känd som pinot grigio i Italien och grauburgunder i Tyskland är en vit druva som är vida uppskattad för sina aromatiska och matvänliga viner. Druvan har fått sitt namn pga sitt blågrå druvskal då ”gris” betyder grå på franska.
Ursprung & områden
Pinot Gris har sina rötter i franska Bourgogne, men odlas nu främst i Alsace. Vi hittar också pinot gris i champagne där den är en av de 7 druvorna tillsammans med chardonnay, pinot noir, pinot meunier, arbane, pinot blanc och petit meslier som är tillåtna för att producera den ädla drycken. Pinot Gris har också blivit populär i Italien och Tyskland samt i vinregioner utanför europa som Australien och USA.
Doft & smak
Pinot gris bjuder på smakrika viner med aromatiska inslag. Några vanliga smaker inkluderar:
- Fruktiga toner: Päron, äpple, citrusfrukter, persika och aprikos.
- Blommiga noter: Vita blommor och honung.
- Kryddiga inslag: Muskot och ingefära.
- Mineralitet: Våta stenar och krita, särskilt i viner från svalare klimat.
Vitt, mousserande, dessert och orange-vin
Pinot gris används till många olika typer av vin. Sött, torrt, bubblande och orangevin.
Mat till pinot gris
Tack vare sin mångsidighet passar pinot gris fint till många olika rätter. Servera den sötare varianten till den brokiga ostbrickan, orangevinet till den asiatiska tallriken och torrt eller mousserande vin till fisk och skaldjur. Pinot gris är också ett säkert kort när du ska välja vin till buffén eller högtidsmaten vid jul och midsommar.