Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Vin till husmanskost

Husmanskost, vardagsmat, klassisk svensk mat – eller kanske Svenssonmaten? Kär mat har många namn. Men hur funkar det om man vill ha ett glas vin till? Och vilka viner ska man välja till riktigt god husmanskost? Vi hjälper dig att välja vin till några svenska klassiker som passar utmärkt med två hyllade favoriter från Côtes-du-Rhône

Men först ett litet varningens finger, vin är inte alltid gott till husman. Till viss mat passar en lättöl, ett glas mjölk eller vatten betydligt bättre. Här har vi har valt ut några rätter där ett glas vin gör sig bra och två klassiska vintips som kan ta sig an många av våra favoriter. Dessa mångsidiga viner passar fint till många av husmanskostens smaker – från fiskrätter till mustiga kötträtter.

Klassiskt vitt och rött som passar till husmanskost

Côtes-du-Rhône Blanc, passar extra bra till:

Laxgratäng

En krämig laxgratäng med milda smaker blir ännu godare med ett genomtänkt vinval. Côtes-du-Rhône Blanc bjuder på stor fräschör och fyllig fruktighet som balanserar gratängens gräddighet och lyfter fram laxens delikata smak.

Välj även vinet till:

  • Krispig kassler med stekt äpple, svamp samt pepparrotskräm: De fräscha tonerna i vinet kompletterar pepparrotskrämens sting och det stekta äpplet sötma.
  • Fiskpinnar med ärtor och potatismos: Här vill man servera ett friskt och fruktigt vin med en fin syra som balanserar de milda smakerna. Côtes-du-Rhône Blanc är ett utmärkt val med sina toner av citrus, gula päron, vit persika och kryddor. För att lyfta rätten ytterligare – stek gärna ärtorna i olivolja med lite schalottenlök och toppa med hackad persilja. Glöm inte citronklyftan till fiskpinnarna heller.

Côtes-du-Rhône Reserve, passar extra bra till:

Köttbullar med västerbottenost, löksky och potatispuré - Vin till husmanskost

Ska du ta dina köttbullar till nästa nivå? Testa Köttbullar smaksatta med Västerbottensost med löksky och potatispuré. Den extra sältan från Västerbottensosten gör köttbullarna fulla av smak och djup. Côtes-du-Rhône Réserve har både generösa och kryddiga inslag som matchar ostens intensitet och möter lökskyns djupa smaker.

Välj även vinet till:

  • Korvstroganoff: Till denna vardagsklassiker funkar ett mjukt och balanserat rödvin bäst. Vinet har har en rund och fruktig smakprofil med inslag av mörka bär och örter som funkar fint till den krämiga tomatbasen i korvstroganoff.
  • Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon: Vem älskar inte köttbullar i denna tappning? Serveras med fördel med ett franskt rött. Côtes-du-Rhône Réserve har både fruktighet och kryddiga toner som lyfter köttbullarna och balanserar gräddsåsens mustiga fyllighet.
  • Skånsk kalops: Kalops är en klassisk husmansgryta med djupa, kryddiga smaker och härligt långkokt kött som faller sönder på tungan. Côtes-du-Rhône Réserve har en kraftfull smak med fruktiga inslag och kryddiga toner som gifter sig med lagerbladens arom och köttets mustighet.

Hur ska man tänka när man dricker vin till husmanskost?

När du ska välja vin till husmanskost, som kåldolmar, wallenbergare, laxpudding och raggmunk, är det viktigt att tänka på fett, syra och rättens kryddning. Ett friskt vitt funkar bäst till fisk och lättare kötträtter med gräddiga eller syrliga inslag. Ett kryddigt och fruktigt rött balanserar mustiga köttgrytor, vilt och gräddiga såser. Genom att matcha vinets syra och fruktighet med rättens smaker kan du få till något extra gott och du får en mer balanserad smakupplevelse.

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

Boira' Pecorino hyllas som "fullträff"!
Guldvinnande nyhet som "imponerar på riktigt"

LÄS MER