In the MOOD for Rosé
199 kr
Friskt och fruktigt rosévin från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.
Varmrökt lax är en underbart god klassiker som kommer i många former. Inte minst pryder den borden under de flesta av våra högtider. Trots att det är en kär vän som vi ser ofta finns det en svår och återkommande fråga – vilket vin ska man dricka till varmrökt lax?
Varmrökt lax kan smaka mer eller mindre mycket rök beroende på hur den har hanterats, detta tillsammans med dos umami och sälta. Dessutom är lax en fet fisk vilket vi också vill ta hänsyn till när vi väljer vårt vin.
En hårt rökt lax tenderar att dra åt det lite beska hållet. Här vill vi servera ett generöst fruktigt vin som balanserar de rökiga tonerna. Fruktiga, mjuka vita viner av druvan pinot gris, gewürztraminer eller riesling är därför bra val.
Välj ett fruktigt vin med inslag av gröna äpplen, citrus och ananas som ger en fräsch balans till laxens rökiga och feta karaktär. Vinets friska syra hjälper också till att möta beskan som kan komma från hårt rökt lax, vilket gör det till ett bra val när man söker en generös fruktighet som balanserar rökiga smaker. Testa till exempel:
Till varmrökt lax av lite mildare slag, eller som serveras med fet sås eller kanske i en smörgåstårta där de rökiga tonerna dämpas något passar det bra med ett fylligare vitt vin som möter upp fiskens struktur. Vinet får gärna ha en frisk syra som lättar upp de feta komponenterna. Här passar ett vin gjort på chardonnay eller chenin blanc bra. Vinet med sin friska syra och rundhet är perfekt för att balansera de rökiga och feta tonerna i laxen. De fruktiga tonerna i chardonnay kompletterar laxens smak utan att ta över. Testa till exempel:
Har du en fyllig och len smörgåstårta med lax? Testa att servera med Call it a day från Sydafrika i glaset. Ett aromatiskt vitt vin med generösa toner av stenfrukt och citrus. Dessa egenskaper gör att vinet harmoniserar väl med varmrökt laxens struktur och smak. Den friska syran lyfter och balanserar de feta och rökiga tonerna, medan vinets fylliga och fruktiga karaktär ger en elegant matchning utan att överväldiga laxens subtila smaker.
Rosévin passar också bra till varmrökt lax, vinet medelfylliga kropp gör sig fint till fiskens struktur och vinets bäriga attribut balanserar de rökiga tonerna.
När det gäller rödvin till varmrökt lax blir vinvalet lite klurigare då röda viner och rökt lax kan bilda en metallisk smak i munnen när dom möter varandra. Men med det sagt så finns det tillfällen då röda viner serveras till just varmrökt lax – till exempel på julbordet.
Det är framförallt kraftfulla och sträva viner som löper risk att krocka med laxen. Välj därför ett lätt, lent och fruktigt vin gärna av druvan pinot noir som kan möta rökigheten i fisken. En lätt och fruktig pinot noir är ett säkert kort till varmrökt lax. Dess lena tanniner och bäriga toner kompletterar laxens rökiga karaktär utan att skapa en metallisk smak.
199 kr
Friskt och fruktigt rosévin från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.
229 kr
Från hjärtat av Coastal Region kommer Systembolagets enda vita Fair-for-life certifierade box från Sydafrika - lika lockande i doften som i gommen.
249 kr
Bäst prisad fransk chardonnay. Vinet är generöst och fruktigt, utmärkt till fisk- och skaldjur.
Matig poke bowl med en sommargrön ärtcrème på toppen.
En matig och vinvänlig semla som passar som förrätt eller lätt lunch!
En fräsch risonisallad är ett perfekt tillbehör till en bit ljummen varmrökt lax.
En smörgåstårta utan majonnäs med fyllning av varmrökt lax och rom samt ett fräscht lager av örtig färskpotatis. Toppad med pepparrotskräm.
En lyxig svamptoast med lax och löjrom. I glaset väljer vi ett glas vitt.
En matig och lättlagad favorit som platsar på lunchen, brunchen eller buffén!