Falu Rödvin
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
Varmrökt lax är en underbart god klassiker som kommer i många former. Inte minst pryder den borden under de flesta av våra högtider. Trots att det är en kär vän som vi ser ofta finns det en svår och återkommande fråga – vilket vin ska man dricka till varmrökt lax?
Varmrökt lax kan smaka mer eller mindre mycket rök beroende på hur den har hanterats, detta tillsammans med dos umami och sälta. Dessutom är lax en fet fisk vilket vi också vill ta hänsyn till när vi väljer vårt vin.
En hårt rökt lax tenderar att dra åt det lite beska hållet. Här vill vi servera ett generöst fruktigt vin som balanserar de rökiga tonerna. Fruktiga, mjuka vita viner av druvan pinot gris, gewürztraminer eller riesling är därför bra val. Testa till exempel:
Till varmrökt lax av lite mildare slag, eller som serveras med fet sås eller kanske i en smörgåstårta där de rökiga tonerna dämpas något passar det bra med ett fylligare vitt vin som möter upp fiskens struktur. Vinet får gärna ha en frisk syra som lättar upp de feta komponenterna. Här passar ett vin gjort på chardonnay eller chenin blanc bra. Testa till exempel:
Rosévin passar också bra till varmrökt lax, vinet medelfylliga kropp gör sig fint till fiskens struktur och vinets bäriga attribut balanserar de rökiga tonerna.
När det gäller rödvin till varmrökt lax blir vinvalet lite klurigare då röda viner och rökt lax kan bilda en metallisk smak i munnen när dom möter varandra. Men med det sagt så finns det tillfällen då röda viner serveras till just varmrökt lax – till exempel på julbordet.
Det är framförallt kraftfulla och sträva viner som löper risk att krocka med laxen. Välj därför ett lätt, lent och fruktigt vin gärna av druvan pinot noir som kan möta rökigheten i fisken.
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
179 kr
Vinet är i den omåttligt populära stilen Rich & Buttery - mjukt, fylligt och smörigt med toner av päron, mogna citrusfrukter, ananas och karamell
199 kr
Friskt och fruktigt rosévin från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.
Matig poke bowl med en sommargrön ärtcrème på toppen.
En matig och vinvänlig semla som passar som förrätt eller lätt lunch!
En fräsch risonisallad är ett perfekt tillbehör till en bit ljummen varmrökt lax.
En smörgåstårta utan majonnäs med fyllning av varmrökt lax och rom samt ett fräscht lager av örtig färskpotatis. Toppad med pepparrotskräm.
En lyxig svamptoast med lax och löjrom. I glaset väljer vi en vit riesling.
En matig och lättlagad favorit som platsar på lunchen, brunchen eller buffén!