Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Mat till Pinot Noir

Pinot noir är en elegant och mångfacetterad druva, med tunt skal som ger viner som är lite ljusare i färgen och lättare i kroppen. Vinerna har ofta bäriga toner som vi brukar känna igen som jordgubb och blåbär tillsammans med en viss kryddighet. Med åldern kan en pinot noir utveckla komplexa toner som svamp och höstlöv och vinerna blir då mer tegelfärgade. Pinot noir skiljer sig alltså mycket åt beroende på sin ålder men också beroende på växtplats och klimat.

Pinot noir från gamla världen

Kändast i denna kategori av pinot noir från gamla världen är bourgognevinerna. Vinerna kommer från de centrala delarna av Bourgogne där jordmån och klimat är idealiska för odling av pinot noir-druvan. Andra områden som också odlar pinot noir i gamla världen är Tyskland, men här kallas druvan lokalt för spätburgunder. Även i grannlandet Österrike trivs druvan bra och här benämns den som blauburgunder. Både i Tyskland och Österrike producerar man druvtypiska och eleganta pinot noir-viner. I norra Italien odlas också en hel del pinot noir, men här benämns druvan pinot nero.

Pinot noir från nya världen

Tittar vi på pinot noir-viner från nya världen så hittar vi till exempel fina exemplar i Kalifornien USA. Amerikansk pinot noir är fylligare och mörkfruktigare än den bäriga europeiska pinot noiren. Här kan vi hitta toner som plommon, rostad fatkaraktär, kaffe och mörka körsbär. District 7 Pinot Noir är ett utmärkt exempel på en nya världen pinot noir. Till den här typen av vin är det gott med en rustik kalkonrätt. En klassisk thanksgiving-måltid med sötpotatis och sötaktig sås sitter som handen i handsken till en amerikansk pinot noir. 

I Nya Zeeland hittar vi druvtypisk pinot noir, vinerna kan här vara mineraliska med intensiv frukt och med toner av körsbär, torkade örter samt jordgubbar och hallon.

Pinot noir till fisk

Tack vare sin lätta kropp passar pinot noir utmärkt till lättare och magrare kött som fågel, fläsk, kalv och olika korvar. Men pinot noir, trots att det är rödviner, är också riktigt gott till vissa fisksorter. Hälleflundra med bacon och rödvinssås och en pinot noir i glaset är en träffsäker kombination du inte vill missa!

Pinot noir till rotgrönsaker

En ung Pinot Noir är ofta av den lättare och fruktigare sorten och passar också bra till olika typer av grönsaker, gärna med en liten sötma som till exempel lök, morötter eller tomater. Rotgrönsaker som rödbetor tillagade i ugn passar också riktigt bra, speciellt om du kryddar med timjan. Risotto med rödbetor och rostade hasselnötter bjuder på just dessa sötfruktiga rotgrönsakstonerna vi är ute efter, dessutom i kombination med en umamifylld risotto som riktigt gifter sig med det aromatiska vinet. Servera till Grape Stories Pinot Noir.

Risotto med rostade rödbetor och hasselnötter

Pinot noir till boeuf bourguignon

En annan klassisk kombination värd att nämna när vi pratar om mat till pinot noir är en traditionell röd Bourgogne tillsammans med en boeuf bourguignon. Den smakrika grytans sälta balanserar friskheten i vinet och vinets bäriga smaker speglar dom söta grönsakerna i rätten som morot och lök. Köttet som blivit mört tack vare den generösa koktiden går riktigt fint ihop med vinets struktur.

Pinot noir till ost och chark

Pinot noir är också ett bra val till helgens charkbricka och är även god till mjuka milda ostar som Brie, Camembert, Münster, Vacherin eller till lagrad getost.

Här kan du läsa mer om vin tillsammans med ost.

Pinot noir till svamp

En äldre pinot noir med jordigare toner av svamp och höstlöv, passar bra till rätter av vilt. Servera gärna köttet tillsammans med svampsås då svamp också är en god vän till druvan som tar matchningen till nästa nivå. Testa vårt recept hjortfilé med jordärtskockstomp och svampsås tillsammans med ett glas äldre pinot noir så har du en riktigt god kombination.

Hjortfile

Pinot noir i mousserande vin.

Pinot noir är också en utmärkt druva i tillverkning av mouuserande vin. Vi ser den stoltsera i bland annat champagne, crémant, prosecco, och cava! När en Champagne tillverkad endast på pinot noir kallas den för Blanc de Noirs. Men vanligast är att den blandas med andra eminenta bubbel-druvor. Man brukar säga att pinot noir bidrar med frukt och kropp till vinet, så får du ett riktigt fylligt och smakrikt mousserande vin med toner av röda höstäpplen, är chanserna goda att det är just pinot noir som står bakom sensationen.

Tips på mousserande viner med pinot noir.

 

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

wineteam-grapes
Ida Fürst bild

Mat till chardonnay

Chardonnaydruvan är en av världens mest odlade vita druvor, vilket bland annat beror på att den...

mat till nebbiolo
Ida Fürst bild

Mat till Nebbiolo

Nebbiolo, som har sin hemvist i italienska Piemonte, är en druva som de senaste åren gjort...

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.