Bouchard Aîné & Fils Chardonnay
99 kr
Bouchard Aîné Chardonnay är ett härligt fruktig vin som passar till många olika rätter på fisk och skaldjur.
Chardonnaydruvan är en av världens mest odlade vita druvor, vilket bland annat beror på att den är tacksam att odla, och trivs i många olika klimat!
Druvan ter sig också mycket olika beroende på hur man behandlar och vinifierar den. Vi hittar bland annat fylliga och smöriga chardonnayer med rostade ekfatstoner i Amerika och krispiga mineraliska i Europa för att inte tala om en rad mousserande viner som gärna innehåller chardonnay.
Chardonnay är en av de tillåtna druvorna i champagne och faktum är att den förekommer ensam eller i olika blandningar i dom flesta champagner vi konsumerar. I champagne är chardonnay den druvan som bidrar med fräschör och elegans och vi brukar hitta toner av mineralitet följt av granny smith äpple, citron och kex. En sådan champagne gör sig ofta bra som fördrink då den höga syran drar igång salivförbrukningen och får oss sugna på mat.
Serverar man den till mat är förrätter ett utmärkt val, till exempel snacks med löjrom eller en klassisk toast skagen. Vinets mineralitet tillsammans med havets läckerheter bildar tillsammans en välstämd symfoni.
Chardonnay är också en vanlig huvudrollsinnehavare i de bubblande vinerna cava, crémant och till viss del italienskt bubbel!
När vi benämner ett vin som ”riktigt smörigt” talar vi ofta om chardonnay och då fatlagrad eller fatjäst chardonnay. Både amerikanska och franska ekfat kan bidra till dessa smöriga toner även om de amerikanska kanske påminner mer om smörkola och de franska ekfaten mer om den nötiga smaken från brynt smör.
De amerikanska ekfaten bjuder ofta på toner som kokos och vanilj där de franska faten istället drar mer åt mocka, kaffe och choklad. Vinmakaren kan också välja att bränna insidan av faten för att få en ”rostad eller rökig” karaktär på vinet.
Till fatade viner är det tacksamt att grilla mat då den sotade tonen i maten speglar den rökiga tonen i vinet. Till ett vin av den här typen med härliga fattoner är Foot of Africa Chardonnay ett skolboksexempel, servera till sockersaltad grillad lax med grillad sallad!
Till ett chardonnayvin med dom mer subtila franska ekfatstonerna som Bouchard Aîné Chardonnay rekommenderar vi laxpaket med mandelpotatis, färsklök och kaviarcrème, alltså även detta ett recept för grillen men med en lite mildare sotad ton.
I länder med varmare klimat som USA, Australien, Chile och Nya Zeeland utvecklar chardonnayvinerna smak av mogen tropisk frukt och vi kan hitta toner som melon, mango och mogen citrus. King’s Parrot Chardonnay från Australien prickar in just dessa smaker av tropisk frukt och bjuder på en härlig fyllighet. Den här typen av fruktiga och fylliga chardonnayviner passar till kryddiga kycklingklubbor då fruktigheten i vinet balanserar hetta i maten och fylligheten i vinet matchar det lättare köttets struktur.
Från svalare områden som Frankrike får chardonnay också fruktiga toner men som från frukt som växer på just svalare breddgrader, till exempel äpple, päron och fräsch citron. I Bourgogne hittar vi enligt många världens bästa viner, med många fina områden och clous.
Den absolut vanligaste vita druvan i bourgogne är chardonnay, här tillverkas viner som är torra med nötiga och fruktiga smaker som hasselnöt, brynt smör, gul och grön frukt samt mineralitet. Vinerna är också matvänliga med frisk syra och fyllig kropp. Servera till fiskrätter som torskrygg med beurre blanc. En rätt med rena smaker som gör sig riktigt fint ihop med ett vin med traditionella och eleganta bourgognetoner. Testa med fördel
Chablis är ett område i bourgogne som är synonymt med chardonnay. I Chablis odlas nämligen uteslutande chardonnay. I Chablis hittar vi den klassiska ”krispiga och friska” chardonnayvarianten med toner av äpple, citron och med tydlig mineralitet som ibland kan upplevas lite rökig. I Chablis finns olika lägen, petit chablis, chablis, premier cru och grand cru. I Petit chablis som ligger i utkanten är vinerna lagrade på ståltank , även i Chablis som man kan säga ligger i mitten lagras vinerna på ståltank.
Till dessa eleganta och friska viner passar det utmärkt med skaldjur! Den härliga mineraliteten i vinerna möter upp den karaktäristiska ”haviga” tonen i skaldjuren i ett otroligt fräscht resultat. Servera räkorna med färsk citron för att möta upp vinernas knivskarpa syra. Klassiska färska räkor som är som bäst nu under vintern tillsammans med krispiga Bouchard Aîné Chablis är lyxigt gott och enkelt.
Permier cru och Grand cru – här har vi de bästa lägena i Chablis med bäst solexponering och den kalkrikaste jorden. Premier cru vinerna har ofta kontakt med ekfat vilket ger vinet lite rundare kanter djupare smak och fylligare struktur tillsammans med lite rostade, smöriga toner. Chablis Premier Cru Vau de Vey, Domaine de l’Enclos håller riktigt hög kvalitet. Även här passar det utmärkt med skaldjur. Till det här lyxiga vinet bjuder vi såklart på det lyxigaste skaldjuret som finns nämligen hummer!
99 kr
Bouchard Aîné Chardonnay är ett härligt fruktig vin som passar till många olika rätter på fisk och skaldjur.
139 kr
Torrt, smakrikt och elegant - ett bra exempel på hur en Bourgogne Chardonnay ska smaka där citrus, mineral och ekfat står i fokus.
419 kr
Chablis Premier Cru med elegans, klass och fräschör från Vau de Vey, ett av de brantaste...
175 kr
Härligt frisk Chablis från anrika Bouchard Aîné & Fils. Vinet har en underbar äppelfrisk doft och...
229 kr
Kvalitétscrémant från anrika Louis Bouillot i Bourgogne!
249 kr
Bäst prisad fransk chardonnay. Vinet är generöst och fruktigt, utmärkt till fisk- och skaldjur.
Alla älskar en god skagen till förrätt. I den här varianten serveras den med fräscha tillbehör som äpple och fänkål.
Det perfekta försnackset - bakad delikatesspotatis toppad med rom, crème fraiche, dill, rödlök och citron!
Green goddess – dressing är en en supergod salladsdressing som med fördel även kan användas som dipp innan maten.
Laxpaket enkelt och gott året runt
Ett gott recept på kycklingklubbor som funkar lika bra till middag som till en del av buffén.
Chablis är mångas favoritvinområde, och vi förstår varför. Chablis bästa kompis är hummer - vilket den här förrätten är ett kvitto på!