Gratängrecept – 10 goda gratänger
Laxgratäng
En riktig mumsig gratäng som mättar och värmer. Till den här fylla rätten möter vi upp med ett smakrikt och fylligt vitt vin som kan matcha den matiga gratängens struktur. Recept på laxgratäng.
Fiskgratäng
Fiskgratängen är en klassiker och en vardagshjälte. Servera till ett fruktigt vin med fyllig kropp. Gärna av druvan chenin blac eller chardonnay.
Västerbottengratäng med gräslök
En smakrik gratäng fullproppad med goda grönsaker, kryddor och vällagrad ost. Servera som en vegetarisk rätt eller som tillbehör till kyckling eller fisk. Grönskaksgratängen passar lika bra til ett medelfylligt rödvin med generös frukt som till ett fruktigt vitt vin!
Grekisk grönsaksgratäng med fetaost
En underbart fräsch och god gratäng som för oss raka vägen till Grekland. Servera till ett glas krispigt sauvignon blanc med fin frukt som möter upp friskheten från ost och sallad. Recept på grekisk gratäng.
Chèvregratinerad potatis- och fänkålsgratäng
En lyxig gratäng som sätter pricken över i:et på helgmiddagen. Supergod till en rustik köttbit. Servera till ett fruktigt och mustigt rött vin. Till potatis och fänkålsgratäng
Chèvregratinerad rödbetsgratäng
Chèvreost och rödbetor är bästa vänner och det är den här chèvregratinerade röbetsgratängen verkligen ett bevis på! Servera på buffén eller till en god bit kött. I glaset väljer vi ett fruktigt rödvin. Gärna av druvan pinot noir som kan spegla rotfruktssmaken från rödbetorna.
Potatisgratäng
Aldrig går väl en klassisk potatisgratäng ur tiden? Servera till ett fylligt vin med frisk syra som matchar gratängens struktur och lättar upp den krämiga anrättningen.
Torskrygg florentine
En vacker fiskgratäng med spenat. Här serverar vi ett örtigt vitt vin med frisk syra som speglar spenatens smak och möter upp friskheten från citronen som vi hittar i rättens béchamelsås. Till torskrygg florentine!
Prästostgratinerad potatis och-jordärtskocksgratäng
Sist men inte minst presenterar vi en mycket välsmakande gratäng med potatis och jordärtskocka. Här väljer vi ett rött aromatiskt vin som plockar upp tonerna från jordärtskockan och den lagrade prästosten.