Capitano Rosso
99 kr
Detta är det perfekta vinet till de italienska favoriterna; surdegspizza, en härlig pasta eller lagrade ostar.
Det är lätt att tänka att svamp passar till det mesta men det finns lika många sätt att matcha vin och svamp som det finns svampar (och svamprätter). Därför ger vi dig guiden vin till svamp – 3 tips för att matcha rätt.
Svamp är ju nästan synonymt med umami (den femte grundsmaken) och tillsammans med vissa viner kan intrycket lätt bli lite beskt och metalliskt, vilket inte är så trevligt. Det kan du dock råda bot på genom att tillaga svampen i rikligt med fett (mums) samt krydda upp den, så försvinner beskan. Här har vi samlat tre tips om hur du kan tänka när du väljer vin till din svamprätt (eller svamprätt till vinet, för den delen.)
1. Lättare svamprätter
Välj ett lätt rödvin, till exempel en pinot noir. Vitt fungerar också utmärkt – tänk sauvignon blanc, chenin blanc eller chardonnay.
Champinjonen är en svamp som inte har en alltför kraftfull smak – det är också den allra vanligaste svampen som många äter året om.
Vintips: Rocklin Ranch Pinot Noir och Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay
2. Kraftigare svamprätter
Här väljer du ett lite fylligare vin som kan ta upp matchen med svampens lite kraftigare intryck. Syrah, cabernet sauvignon eller merlot är bra alternativ. Här återkommer vi till chardonnay, som är superkompis med kantareller och trattkantareller. Tänk ”smörig svamp = smörig chardonnay”. Beroende på vad du väljer att göra med svampen så kan du tänka så här: Gräddiga, krämiga rätter med svamp. Krämig svamppasta, gräddig svampsoppa eller champinjonsås till en bit kött – då ska du matcha det med en smörig chardonnay eller ett lite kraftigare rödvin.
Vintips: Hope Shiraz Reserve, Alto Pina Reserva eller Boira’ Sangiovese.
3. Låt oss prata lyx!
Nämligen tryffel och nebbiolo – en klassisk fullträff. Runtom i Piemonte växer det mycket tryffelsvamp, vilket gör nebbiolo och tryffel till en traditionell kombination. Den umamirika svampen gifter sig utmärkt med det aromatiska röda vinet. En favoriträtt som ofta pryder menyer på bättre italienska restauranger är tryffelpasta – en smakrik pasta som även går utmärkt att laga hemma. Vinerna på nebbiolo som också har en frisk syra passar också särskilt bra till den en krämiga tryffelpastan då en frisk syra lättar upp mastiga komponenter. Läs mer om mat och nebbiolo här
Vintips: P. Lex Langhe Nebbiolo.
99 kr
Detta är det perfekta vinet till de italienska favoriterna; surdegspizza, en härlig pasta eller lagrade ostar.
249 kr
Tillfälligt sortiment: En biodynamisk vingård som levererar en charmerande chianti classico – som gjord för att njuta till det italienska köket.
Lanseringsdatum: 17 jan
Kyckling i ugn, grillad kyckling, kycklinglår eller kycklingklubba? Möjligheterna är oändliga!