Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Vin till svamp – 3 tips för att matcha rätt

Det är lätt att tänka att svamp passar till det mesta men det finns lika många sätt att matcha vin och svamp som det finns svampar (och svamprätter). Därför ger vi dig guiden vin till svamp – 3 tips för att matcha rätt.

Svamp är ju nästan synonymt med umami (den femte grundsmaken) och tillsammans med vissa viner kan intrycket lätt bli lite beskt och metalliskt, vilket inte är så trevligt. Det kan du dock råda bot på genom att tillaga svampen i rikligt med fett (mums) samt krydda upp den, så försvinner beskan. Här har vi samlat tre tips om hur du kan tänka när du väljer vin till din svamprätt (eller svamprätt till vinet, för den delen.)

3 tips om du ska matcha vin och svamp

1. Lättare svamprätter
Välj ett lätt rödvin, till exempel en pinot noir. Vitt fungerar också utmärkt – tänk sauvignon blanc, chenin blanc eller chardonnay.
Champinjonen är en svamp som inte har en alltför kraftfull smak – det är också den allra vanligaste svampen som många äter året om.
Vintips: Rocklin Ranch Pinot Noir och Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay

2. Kraftigare svamprätter
Här väljer du ett lite fylligare vin som kan ta upp matchen med svampens lite kraftigare intryck. Syrah, cabernet sauvignon eller merlot är bra alternativ. Här återkommer vi till chardonnay, som är superkompis med kantareller och trattkantareller. Tänk ”smörig svamp = smörig chardonnay”. Beroende på vad du väljer att göra med svampen så kan du tänka så här: Gräddiga, krämiga rätter med svamp. Krämig svamppasta, gräddig svampsoppa eller champinjonsås till en bit kött – då ska du matcha det med en smörig chardonnay eller ett lite kraftigare rödvin.
Vintips: Hope Shiraz Reserve, Alto Pina Reserva eller Boira’ Sangiovese.

3. Låt oss prata lyx!
Nämligen tryffel och nebbiolo – en klassisk fullträff. Runtom i Piemonte växer det mycket tryffelsvamp, vilket gör nebbiolo och tryffel till en traditionell kombination. Den umamirika svampen gifter sig utmärkt med det aromatiska röda vinet. En favoriträtt som ofta pryder menyer på bättre italienska restauranger är tryffelpasta – en smakrik pasta som även går utmärkt att laga hemma. Vinerna på nebbiolo som också har en frisk syra passar också särskilt bra till den en krämiga tryffelpastan då en frisk syra lättar upp mastiga komponenter. Läs mer om mat och nebbiolo här
Vintips: P. Lex Langhe Nebbiolo. 

Här hittar du supergoda svamprecept med matchande viner till

Krämig tryffelpasta med trattkantareller och gruyèreost

Vintips: Il Vero Siciliano
Till receptet på krämig tryffelpasta >>

krämig tryffelpasta med trattkantareller och grúyereost

Svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin

Vintips: Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay
Till receptet på svampsoppa >>

Champinjonsoppa med rökt fläsk och rosmarin

Fläskkotletter med svamp och salvia

Vintips: Hope Shiraz Reserve
Till receptet på fläskkotletter med svamp >>

Fläskkotletter-med-svamp-och-salvia

Hemgjord gnocchi med spenat och svamp

Vintips: Boira’ Sangiovese
Till receptet på gnocchi med svamp >>

Recept Gnocchi med spenat och svamp

 

PS. Kolla gärna in 7 svamprecept i svamptider >>

 

Vintips

Capitano Rosso

Capitano Rosso

99 kr

Detta är det perfekta vinet till de italienska favoriterna; surdegspizza, en härlig pasta eller lagrade ostar.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.