Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
109 kr
Sveriges favoritcava är en frisk cava med generös fruktighet. Finns i alla butiker.
Tapas är en populär rätt som vi framförallt känner som spansk, men som serveras runt hela Medelhavet. Dessa smårätter kallas dock för olika saker. I Italien kallas de för antipasti, i Grekland och Libanon för meze, och slutligen i Spanien för tapas eller – som de också kallas – pinchos.
Gemensamt för dessa länders rätter är att det finns smak av nästan allt på tallriken. Den oljiga smaken från friterat, sötman från mogna grönsaker och frukter, hetta från chili samt den sotade smaken av grillat. På bordet samlas också olika proteiner i form av fisk, skinka, skaldjur, ostar och kött tillsammans med salta tillbehör som oliver och anjovis.
Många föredrar rödvin till sin tapas. Ett moget och fruktigt rödvin passar bra. Här gäller det alltså att se till att vinet inte är för knutet och stramt då de kommer att skapa en obalans i smakbilden. De starka rätterna kommer då uppfattas ännu eldigare, grönsaker som beska och de mjuka ostarna som smaklösa. Välj istället ett mjukt rött vin med generös frukt som Gran bodega som kan möta hettan och sältan. Fruktigheten i vinet balanserar chilihettan vi hittar i många av de klassiska tapasrätterna. Fylligheten i vinet fungerar bra med de feta tapasens struktur.
En god idé kan vara att välja ett vin med en alkoholhalt som smyger upp mot 14% då alkoholen hjälper till att bryta igenom och ”hacka fett”. Den starkaste gemensamma nämnaren bland de olika tapasen är nämligen mycket olivolja och en hel del friterat så dentotala upplevelsen kan ibland bli tung, så att välja ett vin som hjälper oss att kunna äta och njuta länge är helt klart att föredra.
Många föredrar rött vin till tapas, gärna ett moget och fruktigt sådant. Men det finns ett vin som passar till det mesta på tapasbordet; cava. Det friska, mousserande bubblet från Spanien har precis det som tapas behöver – en pigg syra som skär genom feta rätter, fruktighet som möter hetta och bubblor som får smakerna att dansa.
En god idé kan vara att välja vin med lite högre syra och friskhet, särskilt när det finns mycket olivolja, friterat och sälta på bordet – vilket det ofta gör med tapas. Då orkar man äta och njuta länge. Testa gärna:
Tapas är populärt att äta på restaurang – men går minst lika bra att laga hemma. Det är dessutom en perfekt ”rätt” att laga när det finns många viljor kring bordet, eftersom det finns något för alla. Här har du möjligheten att forma de små rätterna precis så som du och dina nära och kära vill ha dem – och självklart servera ett riktigt gott bubbel till.
Friterade oliver
Charkbricka
Charkbricka med grillad sparris och parmesanaioli
Pannbröd med oliver och tomat
Ostbricka med klassiska tillbehör
Salamichips med salsa arrabiata
Enkel paella med kyckling och räkor
Fisktacos med mangosalsa och limeaioli
Stora köttbullar med tomatsås och bönor
Pulled misopork tacos
109 kr
Sveriges favoritcava är en frisk cava med generös fruktighet. Finns i alla butiker.
99 kr
Ekologisk cava med fruktiga toner av hallon och stenfrukt som balanseras av inslag av frisk citrusfrukt och kex.
Magiskt goda tacos med långkokt pulled pork och smakrika tillbehör
Dessa köttbullar, eller mer korrekt, frikadeller med tomatsås och bönor serveras med bröd, riven parmesan.
Krispig fisktacos med krämig limeaioli och mangosalsa.
Ett salt och gott tilltugg att ha till fördrinken eller till bubblet. Serveras med en salsa arrabiata med sting i.
Supergott pannbröd!
En somrig charkbricka där sparrisen får sällskap av salta charkuterier och en parmesanaioli.
En charkbricka med frukt som bryter av sältan och krispigt bröd som bidrar med frasig textur.