Alpha California
219 kr
Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.
Vi är många som älskar att grilla och under vår och sommar sprider sig den välbekanta doften från grillarna mellan husen så gott som varje dag. Men vad ska man dricka för vin till sin grillade mat?
Det finns inte ett svar på den frågan då det såklart skiljer sig åt beroende på VAD du grillar samt vilka tillbehör du väljer att servera till. Men det finns några enkla knep att ta till för att lyckas med vinvalet.
Grillad mat får en sotad smak och denna smak harmoniserar med fatlagrade viner. Välj alltså ett fatlagrat vin. En fatat chardonnay som Foot of Africa Chardonnay sitter fint tillsammans med en grillad fet fisk som grillat laxpaket med mandelpotatis, färsklök och kaviarcréme. Medans en lättare chardonnay med eleganta fat från Frankrike som Bouchard Aîné Chardonnay passar bättre till en lättare fiskrätt som grillad torskrygg med kantarellsmör.
Till en grillad köttbit som grillad entrecôte och sparris med ädelostgratinerad potatisgratäng och vitlökssmör väljer vi ett rustikt rött vin med fattoner och gärna lite framträdande tanniner. Strävenheten mjukas nämligen upp något i kombination med köttet. Alpha California prickar in alla rätt på ett vin som passar till grillad entrecôte.
Till lättare kött som grillad fläskkotlett med klämd potatis, mascarponecréme väljer vi ett mjukare fatat vin som The Scream Barbera.
Till grillad fågel kan du med fördel välja en fatad pinot noir, vi väljer ett lättare vin som inte bråkar med det lätta köttets struktur. Ett hett tips är Rough Day Pinot Noir.
Ett annat relativt säkert kort när du väljer vin till din grillade mat är att välja ett vin under kategorin ”fruktigt och smakrikt” dessa viner passar nämligen utmärkt till tillbehören som vi vanligtvis serverar till grillat. Till korv med bröd och hamburgare som vi ofta toppar med söta såser som ketchup, senap och american dressing krävs det ett vin med generös frukt som kan möta upp dom söta tillbehören. Fruktsötman i vinet kommer också väl till pass när vi serverar hetare tillbehör som chimmichurri eller chili-bea. Då hjälper vinets fruktighet till att balansera hettan i maten.
Många av oss serverar också en fräsch sallad till köttbiten eller den grillade fisken och det kan vara lite svårt när man ska matcha maten till rödvin då sallad är beskt och kan uppfattas ännu beskare i kombination med vin, så även här kommer fruktsötman till användning. Sötma dämpar nämligen beska, så välj ett vin med generös fruktighet om det är sallad som är tillbehöret på tallriken. Testa till exempel Alpha California.
Roséviner är lika självklart som grillad mat den varmare delen av året – och dom passar också riktigt bra ihop. Inte minst till det vegetariska köket, till foliebakad fetaost med cocktailtomater, bönor och grillad majs passar ett friskt rosévin utmärkt! Vi rekommenderar Maison Bonjour La Cuvée Rosé eller Il Barone Organic Rosé, som bjuder på en härlig bärighet som går fint ihop med den söta majsen. Ett ljust rosé med bäriga inslag gör sig också bra till sommarens kanske mest lagade rätt grillad kycklingsallad med kronärtskocka och avokado. Till en rustikare kycklingrätt som grillade söt-rökiga kycklingklubbor passar ett mörkare och fruktigare rosévin bättre som Leva Cabernet Shiraz Rosé.
Till klassikern Grillad korv med lyxig räksallad och rostad lök skulle vi rekommendera ett fruktigt rosévin. Ett rött strävt vin skulle bråka med räksalladen på korven. Rosévin som ligger mitt emellan rött och vitt i fyllighet blir en utmärkt kompanjon till den här enkla men ack så goda rätten. Vi har också en stänk tabasco i den lyxiga räkröran, och den hettan balanseras behagligt av vinets bäriga och fruktiga toner. Testa till exempel Falu rosé.
219 kr
Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.
Grillad entrecôte som serverad med bakad potatis, grillad majs och goda såser.
Ett supersmart och gott allt-i-ett recept där krämig fetaost får stå i fokus.
Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.
Kycklingklubbor med den där perfekta söta rökiga smaken som serveras tillsammans med bakade spetspaprikorna med krämig varm fetaost.
En smakrik och fräsch fiskrätt som tillsammans med grillad blomkål blir en riktig fullträff på sommarmiddagarna.