Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Fråga våra sommelierer

Vi hjälper dig med alla dina vinfrågor!

Ställ din fråga till en av våra sommelierer
Tack för din fråga. Vi återkommer till dig med svar.
Vilket vin till sangria?

Till sangria passar ett fruktigt och lätt rödvin bäst – exempelvis av druvan Grenache, Tempranillo eller Zinfandel. Dessa viner har ofta mjuka tanniner och framträdande fruktighet, vilket gör att de harmoniserar med de övriga ingredienserna av frukt och socker. Här hittar du våra bästa sangria recept.

Vilket vin till rödvinsås?

Välj ett torrt och fylligt rödvin när du lagar rödvinsås gärna av druvan cabernet sauvignon, merlot eller en syrah. Dessa viner bjuder ofta på djupa smaker och en bra balans mellan syra och tanniner vilket ger en bra grund för såsen. Undvik däremot viner med mycket ekfatskaraktär och sötma.

Här hittar du recept på en riktigt mustig rödvinsås!

Vilket vin har minst kalorier?

I regel kan man säga att viner med lägre alkoholhalt har färre kalorier. Detta eftersom majoriteten av kalorierna i vin kommer från alkohol. Generellt har torrt vitt vin som riesling eller sauvignon blanc lägre kalorier jämfört med andra viner. Torrt mousserande vin som brut champagne eller crémant är också bra alternativ med relativt lågt kaloriinnehåll. Sött och starkt vin = mer kalorier.

Vad definierar ett fairtrade-vin?

”Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i länder med utbredd fattigdom har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid.” – Fairtrade

La Riojana  i Argentina – Ecologica

En av de producenter vi jobbat längst och tätast med är kooperativet La Riojana i Argentina. På svenska marknaden säljer de viner under varumärkena Ecologica, Fair & Square och Raza.

Kooperativet blev Fairtradecertifierade redan 2006 och sedan dess har det genomförts en mängd projekt för att förbättra livsvillkoren för vinarbetarna. Bland annat har det startas en skola för barn till vinarbetarna, finansierat bättre infrastruktur, gett möjlighet till fler jobb samt förbättrat tillgången till rent dricksvatten i en av byarna där många av arbetarna bor.

Du Toitskloof i Sydafrika – Zola

I Sydafrika har vi vinerna under namnet Zola som är Fairtradecertifierade. Producenten Du Toitskloof är en av världens största producenter av Fairtradevin och startades redan 1962. Du Toitskloof har sedan fler år varit involverade i ett av världens största Fairtradeprojekt och har tack vare sina insatser lyckats förbättra livssituationen både för vingårdarnas arbetare och deras familjer. Projektet täcker in en mängd saker såsom barnhem, skolbussar, multimediaverktyg, utbildningsprogram för att lära vuxna läsa och skriva samt stipendium för akademiska utbildningar. Projektet stöttar även regeringen i att driva den lokala grundskolan och har sponsrat ett datorcenter samt det publika biblioteket. Utöver detta verkar de för att förbättra arbetarnas boende- och levnadsstandard, ökad arbetsplatssäkerhet, bättre arbetsledning och andra arbetsmiljöfrågor.

Zola Cape Cuvée är ett fruktigt rött vin med inslag av svarta vinbär, kryddor, choklad och kaffe i smaken samt en balanserad fatkaraktär. Servera gärna till höstens mustiga rätter såsom viltfärsbiffar med lingon och potatisstomp.

Vill du läsa mer om Fairtrade och dess certifiering kan man göra det på deras hemsida.

 

Vin till julmaten?

Att hitta ett enda vin som passar till alla julbordets rätter är näst intill en omöjlighet och till många av rätterna kanske man ändå föredrar att servera öl, snaps eller mumma till. Vi tycker ju självklart att man även kan servera vin till delar av julbordet och satt ihop några vintips för er som vill servera vin till jul.

Till det småvarma som köttbullar, prinskorv och revbensspjäll tycker vi att en klassisk Rioja med sin fruktighet och kryddighet är ett utmärkt val.

Till laxen, Janssons och ostarna på julbordet är ett medelfylligt vitt vin från Alsace det perfekta valet.

Till julens sötsaker som fudge, ischoklad och marsipan rekommenderar vi ett glas av en god likör eller ett glas portvin.

Här kan du läsa mer om vin till julbordet! 

Vad ska man äta till riesling?

Det som gör druvsorten unik är dess mångsidighet — rieslingvinerna är väldigt matvänliga och lätta att matcha till i ett brett spektrum av maträtter och kök. Det passar till såväl fisk- och skaldjursätter som till ostar och chark, vegetariska rätter och fläskrätter med citrustoner. De sötare rieslingvinerna går utmärkt ihop med desserter. Man kan med andra ord ha en hel middagsbjudning och servera riesling till varje rätt om man så önskar!

Läs mer om mat till riesling!

Vad ska man tänka på när man ska ha vin i maten?

Många rätter blir godare med en skvätt vin i, alltifrån den vita fisksåsen till köttfärssåsen eller långkoket. Men vad ska man tänka på när man tillsätter vin i maten?

Vinet ger först och främst syra till maten vilket förhöjer de andra smakerna i maträtten, men vinet ger ju också en extra smakdimension och en mustighet när man talar om rött vin. Ska man ha vitt vin i maten ska man helst välja ett friskt torrt vitt vin utan ekkaraktär då eken i vinet kan göra såsen eller soppan besk. Ska man använda sig av ett rött vin bör man helst man ta ett medelfylligt ungt vin och även där helst ta ett utan alltför kraftig ekkaraktär.

Tips på vin i maten.

Vad serverar man för vin till kräftskivan?

Snaps och öl har en given plats på kräftskivan och de flesta har hört uttrycket ”Kräftor kräva dessa drycker ” men om man inte vill dricka snaps och öl kan man faktiskt prova att njuta ett gott vitt vin till kräftorna. Det man ska tänka på är att servera viner som inte är för strama utan har en hel del fruktighet som kan matcha det smakrika kräftspadet tex en österrisk Grüner Veltliner eller en Pinot Gris från Alsace. Vin passar ju även ypperligt till kräftornas tillbehör såsom en krämig västerbottenpaj som man serverar med löjrom, rödlök, crème fraiche och dill.

3 bra viner till kräftor!

Vad väljer man för vin till grillat?

Till grillat kött ska man tänka på att ha ett vin som kan matcha och väga upp den kraftiga grillsmaken, så de allra mest finstämda vinerna bör man undvika och istället leta efter riktiga kraftpaket.

Ska man grilla griskött, till exempel karré som man marinerat med en lite sötare marinad bör man ha ett fruktigare rödvin medan om man grillar lammkotletter med rosmarin kan man istället matcha med ett stramare vin.

Tillbehören till grillat brukar ibland bara vara en grönsallad och det är nyttigt och gott men inte det ultimata då det gäller vinmatchning. Varför inte istället servera det grillade köttet med lite grillade grönsaker tillsammans med en krämig sås smaksatt med fetaost för att bygga en smakbrygga till vinet.

Läs mer om vin till grillat!

Vilket vin passar till lammstek?

Till en klassisk lammstek som tillagats på medelhavsvis med örter, vitlök och citron passar ett inte alltför kraftigt men fruktigt vin från Piemonte, tex en Barbera utan för mycket fat eller en Nebbiolo.

Här kan du läsa mer om vin till lamm!

 

Spelar det roll vilken typ av glas jag serverar vinet i?

På senaste tiden har det kommit en mängd vinglas som profilerar sig mot varje druvsort. Riktigt så stor inverkan på vinet har nog inte glaset men det kan vara bra att tänka på några saker när man väljer vinglas. Först och främst ska man se till att glaset är rent och inte har rester av till exempel diskmedel i sig. Har glaset stått länge i ett skåp kan det också dra till sig en mängd otrevliga dofter som man lättast blir av med genom att skölja glaset i ljummet vatten.  Glasets utformning har ingen inverkan på vinets smak men kan ha en stor inverkan på hur man upplever dess doft. Därför kan det vara synd att dricka champagne eller annat mousserande vin i ett alltför smalt glas då det inte ger plats för att vinets dofter ska utvecklas. Servera gärna champagnen i ett vanligt vitvinsglas för att kunna uppleva dofterna bättre.

Detta gäller egentligen för alla viner, man vill att de ska ha en viss kupad form för att kunna känna alla doftnyanser. Av samma anledning bör man inte heller fylla glaset upp till bredden utan fylla glaset till hälften ungefär. Läs mer om hur väljer man vinglas.

Hur provar man vin?
Färg: Börjar med att kika på vinet, färgen avslöjar mer än vad man tror. Ett ungt vin är rött mot det lila hållet medan ett äldre vin har rostfärgade toner. Ett bra tips kan vara att titta på kanten av vinet, för att åldersbestämma det, är kanterna snarare tegelröda än rödlila har nog vinet några år på nacken. Ett vitt vin däremot brukar vara åt det genomskinliga hållet med lite gröna inslag när det är ungt men med ålder får vinet en mer djup färg som drar åt gula och gyllene färgtoner. Doft: Doften avslöjar det mesta om vinet, nästan mer än smaken. Det är även här man upptäcker de flesta defekter. Snurra lite på glaset för att frigöra aromerna och sniffa lite lätt på vinet. Smaken: När man doftat klart på vinet, ta en klunk och låt det skölja runt i munnen. Ta gärna in lite luft samtidigt så att alla smaker frigörs ordentligt. Det man försöka känna i vinet är självklart vad det smakar men även hur mycket sötma, syra och tannier vinet har. Sötman är lätt att känna igen för de flesta. Syran brukar man märka av genom att känna hur det drar i spottkörtlarna.

Här hittar du en djupgående guide på hur du provar vin!

Hur länge håller en öppnad vinbox?

Förvarar du din öppnade bag in box i kylskåpet håller sig rött vin upp till 6 veckor medan vitt vin och rosé bör konsumeras inom ca 3-4 veckor.

Här kan du läsa mer om hur länge en öppnad box håller!

Hur länge håller en öppnad flaska vin?

Om du sätter på korken och förvarar den i kylskåp håller den i 2-3 dagar, sedan kan smaken börja påverkas och det kan upplevas att det har tappat lite i smak.

Här kan du läsa mer om hur länge en flaska vin håller efter att den öppnats!

Beräkna vin till festen? Hur mycket vin går åt?

Om man serverar mousserande vin till fördrink brukar man få ut runt 6 glas om man serverar i klassiska smala champagneglas. Till maten brukar man räkna att man får ut 5 glas vin från en flaska.

 

Här kan du läsa mer om hur du beräknar vin till festen. 

Varför är rosévin rosa?

Det är druvans skal som gör att vinet blir rosa. I rosévin ingår det därför alltid blå druvsorter. Nyansen på färgen kan variera utifrån druvsort, tillverkningsmetod och klimat. Från ljus aprikoston till intensivt chockrosa.

 

Här kan du lära dig mer om rosévin!

"Världsklass!" Missa inte på tillfälliga hyllan just nu

LÄS MER